Passage TwoFrom good reading we can acquire pleasure, companionship, experience, and instruction. A good book may absorb our attention so completely that for the time being we forget our surroundings and even our identity. Reading good books is one of the greatest pleasures in life. It increases our contentment when we are cheerful, and ease our troubles when we are sad. Whatever may be our main purpose in reading, our contact with good books should never fail to give us enjoyment and satisfaction.With a good book in our hands we would never be lonely. Whether the characters described are taken from real life or are purely imaginary, they may become our companions and friends. The people we meet in books may delight us either because they are like human friends who we hold dear or because they present unfamiliar types whom we are glad to welcome as new friends. Our human friends sometimes may bore us, but the friends we make in books need never make us tire with their company. By turning the page we can dismiss them without any fear of hurting their feelings. When human friends desert us, good books are always ready to give us friendship, sympathy, and encouragement.One of the most valuable gifts given by books is experience. Few of us can travel far from home or have a wide range of experiences, but all of us can lead various kinds of lives through the pages of books. Whether we wish to escape from the seemingly dull realities of everyday life or whether we long to visit some far-off places, a book will help us when nothing else can. Through books the whole world is ours for the asking. The possibilities of our literary experiences are almost unlimited. The beauties of nature, the enjoyment of music, the treasures of art, the triumphs of architecture (建筑), the wonders of engineering, are all open to those who read books.(1) (单选题)What is the main idea of the first paragraph?A.We should learn how to choose good books to read.B.We should forget everything when reading good books.C.Reading good books is very important in one’s education.D.Reading good books can give us enjoyment and satisfaction.(2) (单选题)When we read good books we never feel lonely because ________.A.the characters excite our imaginationB.the characters are more friendly to usC.the characters become our companionsD.the characters teach us how to make friends(3) (单选题)People like their new friends in books because ________.A.they never leave us or give us upB.they are the type of friend we likeC.they never fear hurting our feelingsD.they are exactly like real-life friends(4) (单选题)Which of the following statements is NOT true?A.Good books can provide us with encouragement.B.Good books can help us escape from the dull reality.C.Good books can give us everything we need for a happy life.D.Good books can bring us literary knowledge and experiences.(5) (单选题)The sentence “Through books the whole world is ours for the asking” in the last paragraph implies that ________.A.the world in books becomes our worldB.the world in books is easy for us to enterC.books make the reader ask many questionsD.books can answer questions we have asked
题目解答
答案
解析
整体考察内容
本文围绕“阅读好书的益处”展开,五道题分别考查段落主旨、细节理解、推理判断及句子含义。
题目1:第一段主旨
解析:第一段首句指出“从良好阅读中我们能获得乐趣、陪伴、经验和教导”,随后具体说明“好书能让我们忘我,悲伤时缓解烦恼,无论目的如何,都能带来享受和满足”。选项D“阅读好书能给我们带来乐趣和满足”直接概括核心,A(选书方法)未提及,B(忘记一切)过于绝对,C(教育重要性)偏离“享受和满足”的核心,故选D。
题目2:读好书不孤独的原因
解析:第二段首句明确“手中有好书,永远不会孤独”,第二句补充“书中人物(无论真实或虚构)都可能成为我们的伙伴和朋友”。选项C“角色成为我们的伙伴”直接对应,A(激发想象)未提及,B(更友好)无依据,D(教交友)偏离“不孤独”的原因,故选C。
题目3:喜欢书中新朋友的原因
解析:第二段提到“现实朋友可能无聊,但书中朋友从不会让我们厌倦;翻页就能告别,不怕伤感情;现实朋友抛弃我们时,好书随时提供友谊”。选项A“他们从不离开或放弃我们”符合“never make us tire”“ready to give us friendship”等描述,B(喜欢的类型)不全面,C(不怕伤感情)是“告别”的优势非“喜欢”的主因,D(像现实朋友)与“unfamiliar types”矛盾,故选A。
题目4:错误陈述
解析:A(提供鼓励)对应第二段“give us encouragement”,B(逃避枯燥现实)对应第三段“escape from the seemingly dull realities”,D(带来文学知识和经验)对应第三段“various kinds of lives through books”“literary experiences”,均正确。C(给我们幸福生活所需的一切)过于绝对,文中仅说“help us”“open to those who read”,未提“everything”,故选C。
题目5:句子含义
解析:第三段指出“我们很少能远游或经历丰富,但通过书籍能体验各种生活”,划线句“通过书籍,整个世界任我们索取”意在说明“书籍能让我们轻松进入不同世界”。选项B“书中世界容易进入”符合,A(书中世界成为我们的世界)过度引申,C(让读者问问题)、D(回答问题)偏离“体验世界”的含义,故选B。