题目
It is well known that Einstein was the father of the famous Theory of Relativity. But do you know it owes a great deal to Marits, Einstein’s former wife?In 1896, 17-year-old Einstein went to Zurich to study physics. There he met a girl from Hungary. They studied in the same class. The same interest brought the two together and the young man fell in love with Marits. In 1903, when Einstein was 24 years old, he married Marits, who was 4 years older than he.After their marriage, Einstein devoted himself to the research of the great theory. To give her husband more help, Marits gave up her own work, and became a good wife and assistant. She tried her best to encourage him whenever possible and she was sure that her husband would succeed. They often discussed the theory while walking outside or sitting together in the room. They even discussed it in their letters when one of them was away from home.In 1914, the Einstein moved to Berlin and settled there. At that time, Einstein’s theory proved to be correct and he had become famous all over the world. Marits was very proud of him and his success. But it was not long before the First World War broke out. Marits as well as her two sons, who were all on holidays in Switzerland, couldn’t come back to Berlin. The war not only stopped Einstein’s work but broke up the warm, happy family. In 1919, Einstein and Marits had to get divorced.Einstein himself, however, later said that Marits was really an outstanding woman.小题1:From the first paragraph, we can infer that the passage is mostly about __________.A.Einstein’s former wifeB.Marits’s love for EinsteinC.Einstein’s famous theoryD.the life of Einstein and his former wife小题2:Einstein fell in love with Marits mainly because they ________.A.were in the same schoolB.wanted to do research togetherC.had the same interestD.came from different countries小题3:By the year of 1914, Einstein had _________________.A.become famous all over the worldB.been proud of his successC.suffered from the 1st World WarD.lost touch with Marits小题4:Einstein and Marits got divorced because ________________.A.they no longer loved each otherB.the 1st World War broke outC.Marits went away with the childrenD.Einstein had become famous
It is well known that Einstein was the father of the famous Theory of Relativity. But do you know it owes a great deal to Marits, Einstein’s former wife?
In 1896, 17-year-old Einstein went to Zurich to study physics. There he met a girl from Hungary. They studied in the same class. The same interest brought the two together and the young man fell in love with Marits. In 1903, when Einstein was 24 years old, he married Marits, who was 4 years older than he.
After their marriage, Einstein devoted himself to the research of the great theory. To give her husband more help, Marits gave up her own work, and became a good wife and assistant. She tried her best to encourage him whenever possible and she was sure that her husband would succeed. They often discussed the theory while walking outside or sitting together in the room. They even discussed it in their letters when one of them was away from home.
In 1914, the Einstein moved to Berlin and settled there. At that time, Einstein’s theory proved to be correct and he had become famous all over the world. Marits was very proud of him and his success. But it was not long before the First World War broke out. Marits as well as her two sons, who were all on holidays in Switzerland, couldn’t come back to Berlin. The war not only stopped Einstein’s work but broke up the warm, happy family. In 1919, Einstein and Marits had to get divorced.
Einstein himself, however, later said that Marits was really an outstanding woman.
小题1:From the first paragraph, we can infer that the passage is mostly about __________.
小题2:Einstein fell in love with Marits mainly because they ________.
小题3:By the year of 1914, Einstein had _________________.
小题4:Einstein and Marits got divorced because ________________.
In 1896, 17-year-old Einstein went to Zurich to study physics. There he met a girl from Hungary. They studied in the same class. The same interest brought the two together and the young man fell in love with Marits. In 1903, when Einstein was 24 years old, he married Marits, who was 4 years older than he.
After their marriage, Einstein devoted himself to the research of the great theory. To give her husband more help, Marits gave up her own work, and became a good wife and assistant. She tried her best to encourage him whenever possible and she was sure that her husband would succeed. They often discussed the theory while walking outside or sitting together in the room. They even discussed it in their letters when one of them was away from home.
In 1914, the Einstein moved to Berlin and settled there. At that time, Einstein’s theory proved to be correct and he had become famous all over the world. Marits was very proud of him and his success. But it was not long before the First World War broke out. Marits as well as her two sons, who were all on holidays in Switzerland, couldn’t come back to Berlin. The war not only stopped Einstein’s work but broke up the warm, happy family. In 1919, Einstein and Marits had to get divorced.
Einstein himself, however, later said that Marits was really an outstanding woman.
小题1:From the first paragraph, we can infer that the passage is mostly about __________.
| A.Einstein’s former wife |
| B.Marits’s love for Einstein |
| C.Einstein’s famous theory |
| D.the life of Einstein and his former wife |
| A.were in the same school |
| B.wanted to do research together |
| C.had the same interest |
| D.came from different countries |
| A.become famous all over the world |
| B.been proud of his success |
| C.suffered from the 1st World War |
| D.lost touch with Marits |
| A.they no longer loved each other |
| B.the 1st World War broke out |
| C.Marits went away with the children |
| D.Einstein had become famous |
题目解答
答案
小题1:A
小题2:C
小题3:A
小题4:B
解析
步骤 1:理解问题背景
文章讲述了爱因斯坦和他的前妻马里茨之间的故事,以及马里茨对爱因斯坦的相对论研究的贡献。
步骤 2:分析小题1
第一题要求从第一段推断文章主要讲述的内容。第一段提到爱因斯坦的相对论理论很大程度上归功于他的前妻马里茨,因此文章主要讲述的是爱因斯坦的前妻。
步骤 3:分析小题2
第二题要求找出爱因斯坦爱上马里茨的主要原因。根据文章,爱因斯坦和马里茨在同一个班级学习,共同的兴趣使他们走到了一起,因此爱因斯坦爱上马里茨的主要原因是他们有共同的兴趣。
步骤 4:分析小题3
第三题要求找出1914年爱因斯坦所取得的成就。根据文章,1914年爱因斯坦的理论被证明是正确的,他已经成为世界闻名的人物,因此爱因斯坦在1914年已经闻名于世。
步骤 5:分析小题4
第四题要求找出爱因斯坦和马里茨离婚的原因。根据文章,第一次世界大战爆发,马里茨和她的两个儿子在瑞士度假,无法回到柏林,战争不仅阻止了爱因斯坦的工作,还破坏了温暖、幸福的家庭,因此爱因斯坦和马里茨离婚的原因是第一次世界大战爆发。
文章讲述了爱因斯坦和他的前妻马里茨之间的故事,以及马里茨对爱因斯坦的相对论研究的贡献。
步骤 2:分析小题1
第一题要求从第一段推断文章主要讲述的内容。第一段提到爱因斯坦的相对论理论很大程度上归功于他的前妻马里茨,因此文章主要讲述的是爱因斯坦的前妻。
步骤 3:分析小题2
第二题要求找出爱因斯坦爱上马里茨的主要原因。根据文章,爱因斯坦和马里茨在同一个班级学习,共同的兴趣使他们走到了一起,因此爱因斯坦爱上马里茨的主要原因是他们有共同的兴趣。
步骤 4:分析小题3
第三题要求找出1914年爱因斯坦所取得的成就。根据文章,1914年爱因斯坦的理论被证明是正确的,他已经成为世界闻名的人物,因此爱因斯坦在1914年已经闻名于世。
步骤 5:分析小题4
第四题要求找出爱因斯坦和马里茨离婚的原因。根据文章,第一次世界大战爆发,马里茨和她的两个儿子在瑞士度假,无法回到柏林,战争不仅阻止了爱因斯坦的工作,还破坏了温暖、幸福的家庭,因此爱因斯坦和马里茨离婚的原因是第一次世界大战爆发。