Congratulations! You've been admitted to the college. You must be excited and may be a little bit nervous. What can you expect? Read on for our advice.A.Prepare yourself 'for a new life at collegeEntering college is like starting a new life where you have to learn to depend on yourself. You will have to adjust to new surroundings, try to do everything by yourself and learn to stand on your own feet.B.Learn to enjoy hardshipsWe all know college life is widely different from that in high school. It's a challenging process, so you can't expect everything to work in your favour. You won't win every prize and you can't expect to be popular with all your classmates all the time. Only when you have experiencedthese things, will you know what the society is like.C.ommunicate with othersCollege is just like a small society, so you have to communicate with people around you. Socialcommunication is not easy to learn. Smile at your classmates, show your care for them and talk with them. Then they will be happy to become friends with you.D.Be responsible for yourselfDon't count on others to make decisions or plans for you. You are your own master. As an active student, you should plan your life and manage your study from the start of your college life.College life is a very important period of your lite. You will learn as much from the real world as you will from textbooks.(1) (单选题)In the author's opinion, you have to support yourself by the following except_______.A. adjusting to the new environmentB. doing everything by yourselfC. standing on your own feetD. relying on your parents(2) (单选题)According to the passage, students can become more familiar with others by _______.A. spending more time on readingB. communicating with othersC. getting enough sleepD. getting high scores in exams(3) (单选题)When you come across any problems at college, you should_________.A. solve them by yourselfB. try to avoid themC. let them goD. ask others for help(4) (单选题)College is like a society. You can acquire the following except ________.A. knowledgeB. friendshipC. moneyD. experience(5) (单选题)The author's attitude towards college life is _________.A. simpleB. activeC. neutralD. Confusing
题目解答
答案
解析
整体考察内容
本文是一篇关于大学生活建议的说明文,主要介绍了大学生活的四个方面:适应新生活、学会享受困难、与人沟通、对自己负责。题目为5道单选题,主要考察对文章细节的理解和信息提取能力。
题目解析
1. 作者认为,你必须通过以下方式自立,除了_____。
定位:A部分“Entering college is like starting a new life where you have to learn to depend on yourself. You will have to adjust to new surroundings, try to do everything by yourself and learn to stand on your own feet.”
分析:选项A(适应新环境)、B(自己做所有事)、C(自立)均符合原文;D(依赖父母)与“depend on yourself”相反,故排除。
答案:D
2. 根据文章,学生可以通过_______更熟悉他人。
定位:C部分“College is just like a small society, so you have to communicate with people around you... Smile at your classmates... talk with them. Then they will be happy to become friends with you.”
分析:文章明确提到“communicate with others”是熟悉他人的方式,其他选项(A阅读、C睡眠、D高分)未提及。
答案:B
3. 当你在大学遇到问题时,应该_____。
定位:D部分“Don't count on others to make decisions or plans for you. You are your own master... plan your life and manage your study from the start.”
分析:作者强调“不要依赖他人”,需自己解决问题。A(自己解决)符合;B(逃避)、C(放任)、D(求助他人)均与文意相反。
答案:A
3. 大学像社会,你能获得以下除了_____。
定位:全文及结尾“You will learn as much from the real world as you will from textbooks.”
分析:A(知识)对应“from textbooks”和“real world”;B(友谊)对应C部分“become friends”;D(经验)对应B部分“experienced these things”;C(金钱)未提及。
答案:C
4. 作者对大学生活的态度是_____。
定位:全文建议积极面对大学生活(如“Prepare yourself”“Learn to enjoy hardships”“Be responsible”等),结尾强调其重要性。
分析:A(简单)、C(中立)、D(困惑)均不符;B(积极)符合作者鼓励的语气。
答案:B