In 1920,after some thirty-nine years of problems with disease,high costs,and politics,the Panama Canal was officially opened,finally linking the Atlantic and Pacific Oceans by allowing ships to pass through the fifty-mile canal zone instead of traveling some seven thousand miles around Cape Horn.It takes a ship approximately 8 hours to complete the trip through the canal and costs an average of fifteen thousand dollars,one-tenth of what it would cost an average ship to round the Horn.More than fifteen thousand ships pass through its locks each year.The French initiated the project but sold their rights to the United States.The latter will control it until the end of the twentieth century when Panama takes over its duties.41.Who currently controls the Panama Canal?A.France B.PanamaC.the United States D.the Canal Zone42.Which is NOT mentioned as one of the difficulties met during the building of the Panama Canal?A.There were many disputes among politicians.B.There was not enough fund for the project.C.It took too much time to complete the canal.D.A lot of workers were taken ill.43.On the average,how much would it cost a ship to travel around Cape Horse?A.1,500B.150,000C.15,000D.1,500,00044.In what year was construction probably begun on the canal?A.1881 B.1939C.1920 D.189945.Which of the following statements is true according to the passage?A.The canal brought about new diseases to the canal zone.B.Most of the workers came from France during the early stage of the project.C.Before the canal was constructed,ships traveling from the Pacific to the Atlantic had to pay a lot more money to Panama government.D.A different government will take control of the canal around 2000. .
In 1920,after some thirty-nine years of problems with disease,high costs,and politics,the Panama Canal was officially opened,finally linking the Atlantic and Pacific Oceans by allowing ships to pass through the fifty-mile canal zone instead of traveling some seven thousand miles around Cape Horn.It takes a ship approximately 8 hours to complete the trip through the canal and costs an average of fifteen thousand dollars,one-tenth of what it would cost an average ship to round the Horn.More than fifteen thousand ships pass through its locks each year.
The French initiated the project but sold their rights to the United States.The latter will control it until the end of the twentieth century when Panama takes over its duties.
41.Who currently controls the Panama Canal?
A.France B.Panama
C.the United States D.the Canal Zone
42.Which is NOT mentioned as one of the difficulties met during the building of the Panama Canal?
A.There were many disputes among politicians.
B.There was not enough fund for the project.
C.It took too much time to complete the canal.
D.A lot of workers were taken ill.
43.On the average,how much would it cost a ship to travel around Cape Horse?
A.1,500B.150,000
C.15,000D.1,500,000
44.In what year was construction probably begun on the canal?
A.1881 B.1939
C.1920 D.1899
45.Which of the following statements is true according to the passage?
A.The canal brought about new diseases to the canal zone.
B.Most of the workers came from France during the early stage of the project.
C.Before the canal was constructed,ships traveling from the Pacific to the Atlantic had to pay a lot more money to Panama government.
D.A different government will take control of the canal around 2000.
题目解答
答案
1.B
2.C
3.B
4.A
5.D
解析
考查要点:
- 细节理解:根据文章明确信息直接回答问题,如时间、人物、地点等。
- 逻辑推理:通过文中隐含信息推断未直接提到的内容,如计算开始时间、排除干扰项等。
- 数据关系:理解文中数字关系(如倍数、比例)并进行简单计算。
解题核心思路:
- 定位关键句:通过问题关键词(如“currently controls”“NOT mentioned”)快速定位原文对应段落。
- 排除干扰项:注意题目中否定词(如“NOT”)或比较级(如“most”),结合文章排除错误选项。
- 时间计算:通过“完成时间”和“耗时”推算开始时间。
第41题
关键句:
"The latter will control it until the end of the twentieth century when Panama takes over its duties."
解析:
- “the latter”指美国(前文提到法国将权利卖给美国),因此当前控制者是美国。
第42题
关键句:
"problems with disease, high costs, and politics"
解析:
- 未提及的困难是“资金不足”(B选项)。文章提到“high costs”(成本高),但未说“fund不足”。
第43题
关键句:
"costs an average of fifteen thousand dollars, one-tenth of what it would cost..."
解析:
- 绕好望角费用是运河费用的10倍:$15,000 \times 10 = 150,000$。
第44题
关键句:
"after some thirty-nine years of problems... officially opened in 1920"
解析:
- 完成时间:1920年;耗时39年 → 开工时间:$1920 - 39 = 1881$年。
第45题
关键句:
"Panama takes over its duties around 2000"
解析:
- D选项“不同政府将在2000年左右接管”符合文意(美国→巴拿马)。