题目
One summer night in a seaside cottage,a boy felt himself lifted from bed.Then,with the swiftness of a dream,he was held in his father's arms out onto the nearby beach.Overhead the sky blazed with stars. "Watch!" Incredibly,as his father spoke,one of the stars moved.In a line of golden fire it flashed across the astonished heavens.And before the wonder of this could fade,another star leaped from its place,then another,plunging towards the restless sea. "What's this?" the child whispered. "Shooting stars.They come every year on a certain August night.I thought you'd like to see the show." That was all:just an unexpected glimpse of something mysterious and beautiful. But,back in bed,the child stared for a long time into the dark,knowing that all around the quiet house,the night was full of the silent music of the falling stars. Decades have passed,but I remember that night still,because I was the fortunate boy whose father believed that a new experience was more important for a small boy than an unbroken night's sleep.No doubt I had all the usual childhood entertainment,but those are forgotten now.What I remember is the night of the shooting stars,and the day we rode in a caboose (列车末尾的职工车厢),the telegraph we made that really worked,and the "trophy table" in the dining room where we children were encouraged to exhibit things we had found — anything unusual or beautiful — snake skins,seashells,flowers,arrowheads...I remember the thought-provoking (引人深思的) books left by my bedside that pushed back my horizons and sometimes actually changed my life. My father had,to a marvellous degree,the gift of opening doors for his children,of leading them into areas of splendid newness.This subtle art of adding dimensions to a child's world doesn't necessarily require a great deal of time.It simply involves doing things more often with our children instead of for them or to them.(1)What does the underlined sentence in paragraph 4 mean? ____ A.The child was still immersed in the beautiful scenery just now.B.The child was too frightened to fall asleep because of darkness.C.The child wanted to listen more to the music about falling stars.D.The child felt grateful to his father for what he showed him.(2)All the things the author remember from his childhood are ____ .A.unusual and novelB.dangerous and demandingC.strange and uncommonD.educational and thought-provoking(3)What can we learn from the last paragraph? ____ A.Parents should interfere more with their children's learning.B.Parents should push their children to try to do everything on their own.C.Parents should devote energy to exploring new things for their children.D.Parents should encourage children to be curious and explore new things in life.(4)What's the best title for this passage? ____ A.Limitless knowledgeB.Father,the hero of my lifeC.Curiosity aroused that nightD.The unusual things in my life
One summer night in a seaside cottage,a boy felt himself lifted from bed.Then,with the swiftness of a dream,he was held in his father's arms out onto the nearby beach.Overhead the sky blazed with stars. "Watch!" Incredibly,as his father spoke,one of the stars moved.In a line of golden fire it flashed across the astonished heavens.And before the wonder of this could fade,another star leaped from its place,then another,plunging towards the restless sea.
"What's this?" the child whispered.
"Shooting stars.They come every year on a certain August night.I thought you'd like to see the show."
That was all:just an unexpected glimpse of something mysterious and beautiful. But,back in bed,the child stared for a long time into the dark,knowing that all around the quiet house,the night was full of the silent music of the falling stars.
Decades have passed,but I remember that night still,because I was the fortunate boy whose father believed that a new experience was more important for a small boy than an unbroken night's sleep.No doubt I had all the usual childhood entertainment,but those are forgotten now.What I remember is the night of the shooting stars,and the day we rode in a caboose (列车末尾的职工车厢),the telegraph we made that really worked,and the "trophy table" in the dining room where we children were encouraged to exhibit things we had found — anything unusual or beautiful — snake skins,seashells,flowers,arrowheads...I remember the thought-provoking (引人深思的) books left by my bedside that pushed back my horizons and sometimes actually changed my life.
My father had,to a marvellous degree,the gift of opening doors for his children,of leading them into areas of splendid newness.This subtle art of adding dimensions to a child's world doesn't necessarily require a great deal of time.It simply involves doing things more often with our children instead of for them or to them.
(1)What does the underlined sentence in paragraph 4 mean? ____
A.The child was still immersed in the beautiful scenery just now.
B.The child was too frightened to fall asleep because of darkness.
C.The child wanted to listen more to the music about falling stars.
D.The child felt grateful to his father for what he showed him.
(2)All the things the author remember from his childhood are ____ .
A.unusual and novel
B.dangerous and demanding
C.strange and uncommon
D.educational and thought-provoking
(3)What can we learn from the last paragraph? ____
A.Parents should interfere more with their children's learning.
B.Parents should push their children to try to do everything on their own.
C.Parents should devote energy to exploring new things for their children.
D.Parents should encourage children to be curious and explore new things in life.
(4)What's the best title for this passage? ____
A.Limitless knowledge
B.Father,the hero of my life
C.Curiosity aroused that night
D.The unusual things in my life
"What's this?" the child whispered.
"Shooting stars.They come every year on a certain August night.I thought you'd like to see the show."
That was all:just an unexpected glimpse of something mysterious and beautiful. But,back in bed,the child stared for a long time into the dark,knowing that all around the quiet house,the night was full of the silent music of the falling stars.
Decades have passed,but I remember that night still,because I was the fortunate boy whose father believed that a new experience was more important for a small boy than an unbroken night's sleep.No doubt I had all the usual childhood entertainment,but those are forgotten now.What I remember is the night of the shooting stars,and the day we rode in a caboose (列车末尾的职工车厢),the telegraph we made that really worked,and the "trophy table" in the dining room where we children were encouraged to exhibit things we had found — anything unusual or beautiful — snake skins,seashells,flowers,arrowheads...I remember the thought-provoking (引人深思的) books left by my bedside that pushed back my horizons and sometimes actually changed my life.
My father had,to a marvellous degree,the gift of opening doors for his children,of leading them into areas of splendid newness.This subtle art of adding dimensions to a child's world doesn't necessarily require a great deal of time.It simply involves doing things more often with our children instead of for them or to them.
(1)What does the underlined sentence in paragraph 4 mean? ____
A.The child was still immersed in the beautiful scenery just now.
B.The child was too frightened to fall asleep because of darkness.
C.The child wanted to listen more to the music about falling stars.
D.The child felt grateful to his father for what he showed him.
(2)All the things the author remember from his childhood are ____ .
A.unusual and novel
B.dangerous and demanding
C.strange and uncommon
D.educational and thought-provoking
(3)What can we learn from the last paragraph? ____
A.Parents should interfere more with their children's learning.
B.Parents should push their children to try to do everything on their own.
C.Parents should devote energy to exploring new things for their children.
D.Parents should encourage children to be curious and explore new things in life.
(4)What's the best title for this passage? ____
A.Limitless knowledge
B.Father,the hero of my life
C.Curiosity aroused that night
D.The unusual things in my life
题目解答
答案
(1)词句猜测题。根据画线句的前一句That was all:just an unexpected glimpse of something mysterious and beautiful(仅此而已:只是对神秘而美丽事物的意外一瞥);以及后一句Decades have passed,but I remember that night still(几十年过去了,但我仍然记得那个夜晚),可知本句应该表示:作者回到床上躺着后,依然沉浸在刚刚看到的美丽景色之中。A.孩子还沉浸在刚才美丽的景色中;B.由于天黑,孩子吓得睡不着;C.这个孩子想多听一些关于流星的音乐;D.孩子很感激父亲给他看的东西。故选A。
(2)推理判断题。根据第五段的What I remember is the night of the shooting stars,and the day we rode in a caboose (列车末尾的职工车厢),the telegraph we made that really worked,and the "trophy table" in the dining room where we children were encouraged to exhibit things we had found — anything unusual or beautiful — snake skins,seashells,flowers,arrowheads...(我所记得的是流星的夜晚,以及我们乘坐列车末尾的职工车厢的那一天,我们制作的电报真的很管用,餐厅里的"奖杯桌"鼓励我们孩子们展示我们发现的东西---任何不寻常或美丽的东西---蛇皮、贝壳、花、箭头...)可推出,作者记得的童年里的那些事物都非常独特、新颖。故选A。
(3)推理判断题。根据最后一段My father had,to a marvellous degree,the gift of opening doors for his children,of leading them into areas of splendid newness (我父亲有一种了不起的天赋,那就是为他的孩子们打开大门,带领他们进入一个崭新的领域),可知作者认为父母应该鼓励孩子们保持好奇心,探索生活中的新事物。故选D。
(4)标题判断题。通读全文,特别是根据第五段的Decades have passed,but I remember that night still,because I was the fortunate boy whose father believed that a new experience was more important for a small boy than an unbroken night's sleep(几十年过去了,但我仍然记得那个夜晚,因为我是一个幸运的男孩,他的父亲认为,对一个小男孩来说,一次新的经历比一个完整的夜晚更重要)可推测出,C项"那晚激发的好奇心"能够反映本文的主题,最适合作本文标题。故选C。
(2)推理判断题。根据第五段的What I remember is the night of the shooting stars,and the day we rode in a caboose (列车末尾的职工车厢),the telegraph we made that really worked,and the "trophy table" in the dining room where we children were encouraged to exhibit things we had found — anything unusual or beautiful — snake skins,seashells,flowers,arrowheads...(我所记得的是流星的夜晚,以及我们乘坐列车末尾的职工车厢的那一天,我们制作的电报真的很管用,餐厅里的"奖杯桌"鼓励我们孩子们展示我们发现的东西---任何不寻常或美丽的东西---蛇皮、贝壳、花、箭头...)可推出,作者记得的童年里的那些事物都非常独特、新颖。故选A。
(3)推理判断题。根据最后一段My father had,to a marvellous degree,the gift of opening doors for his children,of leading them into areas of splendid newness (我父亲有一种了不起的天赋,那就是为他的孩子们打开大门,带领他们进入一个崭新的领域),可知作者认为父母应该鼓励孩子们保持好奇心,探索生活中的新事物。故选D。
(4)标题判断题。通读全文,特别是根据第五段的Decades have passed,but I remember that night still,because I was the fortunate boy whose father believed that a new experience was more important for a small boy than an unbroken night's sleep(几十年过去了,但我仍然记得那个夜晚,因为我是一个幸运的男孩,他的父亲认为,对一个小男孩来说,一次新的经历比一个完整的夜晚更重要)可推测出,C项"那晚激发的好奇心"能够反映本文的主题,最适合作本文标题。故选C。