题目
Robots may seem smart,but they cannot even pick up a chess piece.Let's take a look at some tasks that are easy for kids but not for robots. Pick things up Picking things up is not easy.If we drop our pencil on the floor,our brains work hard.First,we must find the pencil.Then we move our hands to it.A robot cannot always move its "hand" to the right place.When we touch the pencil,it might roll(滚动) a little bit.Robots cannot easily understand this either.So,if you drop a pencil on the floor,a robot will probably roll it around the room. Get around in large space If someone drops us in a building we've never been to,we might feel a bit lost.But we can look around,find a door and get out quickly.But a robot will look everywhere for a door,even on ceilings(天花板) and floors.This is because it's hard for them to understand spaces,especially large,blank things such as walls or ceilings. Understand the world made by people "Common sense" is what we don't need to think or talk about.Because of common sense,we do not look for doors on the ceiling.We pick up a coffee cup by its handle(把手).We feel whether it has coffee inside,and whether it's hot. A robot?It may turn the cup upside down.It may hold the hot part of the cup.Scientists have tried teaching robots common-sense rules.But even huge databases(数据库) don't help much.Maybe they need more time to learn.(1)What may happen when a robot tries to pick up a pencil? ____ A.It may break the pencil.B.It may roll the pencil.C.It may not find the pencil.D.It may watch the pencil roll.(2)What will a robot do in order to find a door? ____ A.Dig a big hole in the wall.B.Only look for large and blank things.C.Search everywhere even the ceilings.D.rop itself in a corner in the building.(3)What can we learn about common sense from the last two paragraphs? ____ A.Robots can teach themselves common sense.B.Robots have the same common sense as humans.C.Scientists tried teaching robots common-sense rules.D.Huge databases help much for robots to learn common sense.(4)What can we learn from the passage? ____ A.Robots are not helpful to humans at all.B.Robots are good at picking up small things.C.It is easy for robots to understand large spaces.D.Robots have trouble understanding our world.
Robots may seem smart,but they cannot even pick up a chess piece.Let's take a look at some tasks that are easy for kids but not for robots.
Pick things up
Picking things up is not easy.If we drop our pencil on the floor,our brains work hard.First,we must find the pencil.Then we move our hands to it.A robot cannot always move its "hand" to the right place.When we touch the pencil,it might roll(滚动) a little bit.Robots cannot easily understand this either.So,if you drop a pencil on the floor,a robot will probably roll it around the room.
Get around in large space
If someone drops us in a building we've never been to,we might feel a bit lost.But we can look around,find a door and get out quickly.But a robot will look everywhere for a door,even on ceilings(天花板) and floors.This is because it's hard for them to understand spaces,especially large,blank things such as walls or ceilings.
Understand the world made by people
"Common sense" is what we don't need to think or talk about.Because of common sense,we do not look for doors on the ceiling.We pick up a coffee cup by its handle(把手).We feel whether it has coffee inside,and whether it's hot.
A robot?It may turn the cup upside down.It may hold the hot part of the cup.Scientists have tried teaching robots common-sense rules.But even huge databases(数据库) don't help much.Maybe they need more time to learn.
(1)What may happen when a robot tries to pick up a pencil? ____
A.It may break the pencil.
B.It may roll the pencil.
C.It may not find the pencil.
D.It may watch the pencil roll.
(2)What will a robot do in order to find a door? ____
A.Dig a big hole in the wall.
B.Only look for large and blank things.
C.Search everywhere even the ceilings.
D.rop itself in a corner in the building.
(3)What can we learn about common sense from the last two paragraphs? ____
A.Robots can teach themselves common sense.
B.Robots have the same common sense as humans.
C.Scientists tried teaching robots common-sense rules.
D.Huge databases help much for robots to learn common sense.
(4)What can we learn from the passage? ____
A.Robots are not helpful to humans at all.
B.Robots are good at picking up small things.
C.It is easy for robots to understand large spaces.
D.Robots have trouble understanding our world.
Pick things up
Picking things up is not easy.If we drop our pencil on the floor,our brains work hard.First,we must find the pencil.Then we move our hands to it.A robot cannot always move its "hand" to the right place.When we touch the pencil,it might roll(滚动) a little bit.Robots cannot easily understand this either.So,if you drop a pencil on the floor,a robot will probably roll it around the room.
Get around in large space
If someone drops us in a building we've never been to,we might feel a bit lost.But we can look around,find a door and get out quickly.But a robot will look everywhere for a door,even on ceilings(天花板) and floors.This is because it's hard for them to understand spaces,especially large,blank things such as walls or ceilings.
Understand the world made by people
"Common sense" is what we don't need to think or talk about.Because of common sense,we do not look for doors on the ceiling.We pick up a coffee cup by its handle(把手).We feel whether it has coffee inside,and whether it's hot.
A robot?It may turn the cup upside down.It may hold the hot part of the cup.Scientists have tried teaching robots common-sense rules.But even huge databases(数据库) don't help much.Maybe they need more time to learn.
(1)What may happen when a robot tries to pick up a pencil? ____
A.It may break the pencil.
B.It may roll the pencil.
C.It may not find the pencil.
D.It may watch the pencil roll.
(2)What will a robot do in order to find a door? ____
A.Dig a big hole in the wall.
B.Only look for large and blank things.
C.Search everywhere even the ceilings.
D.rop itself in a corner in the building.
(3)What can we learn about common sense from the last two paragraphs? ____
A.Robots can teach themselves common sense.
B.Robots have the same common sense as humans.
C.Scientists tried teaching robots common-sense rules.
D.Huge databases help much for robots to learn common sense.
(4)What can we learn from the passage? ____
A.Robots are not helpful to humans at all.
B.Robots are good at picking up small things.
C.It is easy for robots to understand large spaces.
D.Robots have trouble understanding our world.
题目解答
答案
(1)细节理解题。根据if you drop a pencil on the floor,a robot will probably roll it around the room.(如果你把铅笔掉在地上,机器人可能会把它在房间四处滚动。)可知,当一个机器人试图拿起一支铅笔时,机器人可能会滚动铅笔。故选B。
(2)细节理解题。根据But a robot will look everywhere for a door,even on ceilings and floors.(但机器人会到处寻找门,甚至在天花板和地板上。)可知,机器人会到处搜索,甚至是天花板。故选C。
(3)细节理解题。根据Scientists have tried teaching robots common-sense rules.(科学家们尝试教机器人一些常识性规则。)可知,科学家们试图教机器人一些常识性规则。故选C。
(4)推理判断题。根据Robots may seem smart,but they cannot even pick up a chess piece.Let's take a look at some tasks that are easy for kids but not for robots.(机器人看起来很聪明,但它们连一颗棋子都拿不起来。让我们来看看一些对孩子来说很容易,但对机器人来说不容易的任务。)以及Scientists have tried teaching robots common-sense rules.But even huge databases(数据库)don't help much.Maybe they need more time to learn.(科学家们尝试教机器人一些常识性规则。但即使是庞大的数据库也没有多大帮助。也许它们需要更多的时间来学习。)可知,机器人很难理解我们的世界。故选D。
(2)细节理解题。根据But a robot will look everywhere for a door,even on ceilings and floors.(但机器人会到处寻找门,甚至在天花板和地板上。)可知,机器人会到处搜索,甚至是天花板。故选C。
(3)细节理解题。根据Scientists have tried teaching robots common-sense rules.(科学家们尝试教机器人一些常识性规则。)可知,科学家们试图教机器人一些常识性规则。故选C。
(4)推理判断题。根据Robots may seem smart,but they cannot even pick up a chess piece.Let's take a look at some tasks that are easy for kids but not for robots.(机器人看起来很聪明,但它们连一颗棋子都拿不起来。让我们来看看一些对孩子来说很容易,但对机器人来说不容易的任务。)以及Scientists have tried teaching robots common-sense rules.But even huge databases(数据库)don't help much.Maybe they need more time to learn.(科学家们尝试教机器人一些常识性规则。但即使是庞大的数据库也没有多大帮助。也许它们需要更多的时间来学习。)可知,机器人很难理解我们的世界。故选D。
解析
步骤 1:理解机器人拾取物品的困难
机器人在拾取物品时,如铅笔,可能会遇到困难。因为机器人不能总是准确地移动其“手”到正确的位置,当它接触到铅笔时,铅笔可能会滚动,机器人难以理解这种滚动。
步骤 2:机器人寻找门的方式
机器人在寻找门时,会到处寻找,甚至在天花板和地板上。这是因为机器人难以理解空间,尤其是像墙壁或天花板这样的大而空白的东西。
步骤 3:机器人理解人类世界的能力
机器人在理解人类世界时,如拿起咖啡杯,可能会将杯子倒置,或者握住杯子的热部分。科学家们尝试教机器人一些常识性规则,但即使是庞大的数据库也没有多大帮助。
机器人在拾取物品时,如铅笔,可能会遇到困难。因为机器人不能总是准确地移动其“手”到正确的位置,当它接触到铅笔时,铅笔可能会滚动,机器人难以理解这种滚动。
步骤 2:机器人寻找门的方式
机器人在寻找门时,会到处寻找,甚至在天花板和地板上。这是因为机器人难以理解空间,尤其是像墙壁或天花板这样的大而空白的东西。
步骤 3:机器人理解人类世界的能力
机器人在理解人类世界时,如拿起咖啡杯,可能会将杯子倒置,或者握住杯子的热部分。科学家们尝试教机器人一些常识性规则,但即使是庞大的数据库也没有多大帮助。