练习一-|||-阅读材料,从题后所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。-|||-There is a great need for blood donations around the world,and you can be the-|||-means of saving lives.According to the American Red Cross, over 40,000 blood-|||-donations are needed every single day in the United States alone, and without the-|||-help of volunteers,it is impossible to fill this need.About 9.2 million people donate-|||-every year in the US,and although approximately 38% of the population are eligible-|||-to donate, less than 10%of them actually do.-|||-Sometimes people don`t donate out of fear,but the process is relatively simple-|||-following a four-step process: registering,getting your medical history checked,-|||-donating,and having some food.And once you donate,you have the ability to-|||-donate red blood cells every 56 days.-|||-So,consider becoming a donor.You can save lives.-|||-1.About how many blood donations are needed every day in the United States?-|||-A.14,000. B.24,000. C.40,000.-|||-2.Approximately how many people donate blood every year?-|||-A.92,000. B.920,000. C.9,200,000.-|||-3.According to the announcement, some people do not donate blood because-|||-__ .-|||-A.they are afraid of the process-|||-B.it isn`t always convenient to schedule a time-|||-C.they are concerned about their privacy-|||-4.Which step for donating blood was NOT mentioned in the passage?-|||-A.Signing up for a time.-|||-B.Reviewing your medical history-|||-C.Eating food before you donate.-|||-5.You can donate blood every __ days.-|||-A.56 B.66 C.76

题目解答
答案
【文章大意】文章探讨了献血的相关问题,强调了献血的重要意义。
1.【答案】C
【解析】题干问在美国每天大概需要多少献血者。文章第二句,根据美国红十字会,每天超过40000的献血者被需要。故本题选C,AB均不选。
2.【答案】C
【解析】题干问大概每年有多少人献血?文章第一段最后一句,在美国,每年有9200000人献血。million是百万的意思,故选C,AB不选。
3.【答案】A 题干问根据文章,一些人不愿意献血是因为什么。文章第二段第一句指出出于害怕,有时人们不去捐献。out of...在这里的意思是出于....。A选项they are afraid of the process她们害怕过程,故选A。B it isn't always convenient to schedule a time 安排时间总是不方便的 C they are concerned about their privacy他们担心他们的隐私,BC选项文章没有提及,均不选。
4.【答案】C
【解析】题干问哪一个献血的步骤在文章里没有提及,文章第二段提到四个步骤,registering,getting your medical history checked,donating,and having some food.分别指登记,检查病史,捐献,吃东西。选项中ASigning up for a time 注册一段时间,Breviewing your medical history回顾病史,C eating food before your donate在捐献前吃东西。文章中没有提到要在捐献前吃东西,故选C。
5.【答案】A
【解析】题干问,你能每多少天献一次血。文章第二段提到,每56天可以捐献一次红细胞,故选A,BC不选。
解析
文章主旨:本文主要介绍献血的重要性和相关流程,强调献血对拯救生命的意义,并说明献血的步骤和频率。
考查要点:
- 具体数字提取(如每日献血需求、年献血人数);
- 原因分析(人们不献血的原因);
- 细节对比(献血步骤的排除);
- 时间间隔(献血频率)。
解题核心:通过定位关键词(如“every single day”“eligible”“process”)快速锁定答案区域,注意单位转换(如“million”)和逻辑关系(如“although...less than”)。
第1题
关键信息:文章第二句明确指出“over 40,000 blood donations are needed every single day in the United States alone”,直接对应选项C。
第2题
关键信息:第一段最后一句“About 9.2 million people donate every year in the US”,注意“million”对应选项C(9,200,000)。
第3题
关键信息:第二段首句“Sometimes people don't donate out of fear”,直接说明原因,对应选项A。
第4题
关键信息:文中步骤为“registering, getting your medical history checked, donating, and having some food”,未提及“eating food before you donate”(选项C)。
第5题
关键信息:第二段末句“every 56 days”直接对应选项A。