题目
The way people hold to the belief that a fun-filled,pain free life equals happiness actually reduces their chances of ever attaining real happiness.If fun and pleasure are equal to happiness then pain must be equal to unhappiness.But in fact,the opposite is true:more often than not things that lead to happiness involve some pain.As a result,many people avoid the very attempts that are the source of true happiness.They fear the pain inevitably brought by such things as marriage,raising children,professional achievement,religious commitment(承担的义务),self-improvement.Ask a bachelor(单身汉) why he resists marriage even though he finds dating to be less and less satisfying.If he is honest he will tell you that he is afraid of making a commitment.For commitment is in fact quite painful.The single life is filled with fun,adventure,excitement.Marriage has such moments,but they are not its most distinguishing features.Couples with infant children are lucky to get a whole night's sleep or a three-day vacation.I don't know any parent who would choose the word fun to describe raising children.But couples who decide not to have children never know the joys of watching a child grow up or of playing with a grandchild.Understanding and accepting that true happiness has nothing to do with fun is one of the most liberating realizations.It liberates time:now we can devote more hours to activities that can genuinely increase our happiness.It liberates money:buying that new car or those fancy clothes that will do nothing to increase our happiness now seems pointless.And it liberates us from envy:we now understand that all those who are always having so much fun actually may not be happy at all.36.According to the author,a bachelor resists marriage chiefly because ____ .A.he is reluctant to take on family responsibilitiesB.he believes that life will be more cheerful if he remains singleC.he finds more fun in dating than in marriageD.he fears it will put an end to all his fun adventure and excitement37.Raising children,in the author's opinion is ____ .A.a moral dutyB.a thankless jobC.a rewarding taskD.a source of inevitable pain38.From the last paragraph,we learn that envy sometimes stems from ____ .A.hatredB.misunderstandingC.prejudiceD.ignorance39.To understand what true happiness is one must ____ .A.have as much fun as possible during one's lifetimeB.make every effort to liberate oneself from painC.put up with pain under all circumstancesD.be able to distinguish happiness from fun40.What is the author trying to tell us? ____ A.Happiness often goes hand in hand with pain.B.One must know how to attain happiness.C.It is important to make commitments.D.It is pain that leads to happiness.
The way people hold to the belief that a fun-filled,pain free life equals happiness actually reduces their chances of ever attaining real happiness.If fun and pleasure are equal to happiness then pain must be equal to unhappiness.But in fact,the opposite is true:more often than not things that lead to happiness involve some pain.
As a result,many people avoid the very attempts that are the source of true happiness.They fear the pain inevitably brought by such things as marriage,raising children,professional achievement,religious commitment(承担的义务),self-improvement.
Ask a bachelor(单身汉) why he resists marriage even though he finds dating to be less and less satisfying.If he is honest he will tell you that he is afraid of making a commitment.For commitment is in fact quite painful.The single life is filled with fun,adventure,excitement.Marriage has such moments,but they are not its most distinguishing features.
Couples with infant children are lucky to get a whole night's sleep or a three-day vacation.I don't know any parent who would choose the word fun to describe raising children.But couples who decide not to have children never know the joys of watching a child grow up or of playing with a grandchild.
Understanding and accepting that true happiness has nothing to do with fun is one of the most liberating realizations.It liberates time:now we can devote more hours to activities that can genuinely increase our happiness.It liberates money:buying that new car or those fancy clothes that will do nothing to increase our happiness now seems pointless.And it liberates us from envy:we now understand that all those who are always having so much fun actually may not be happy at all.
36.According to the author,a bachelor resists marriage chiefly because ____ .
A.he is reluctant to take on family responsibilities
B.he believes that life will be more cheerful if he remains single
C.he finds more fun in dating than in marriage
D.he fears it will put an end to all his fun adventure and excitement
37.Raising children,in the author's opinion is ____ .
A.a moral duty
B.a thankless job
C.a rewarding task
D.a source of inevitable pain
38.From the last paragraph,we learn that envy sometimes stems from ____ .
A.hatred
B.misunderstanding
C.prejudice
D.ignorance
39.To understand what true happiness is one must ____ .
A.have as much fun as possible during one's lifetime
B.make every effort to liberate oneself from pain
C.put up with pain under all circumstances
D.be able to distinguish happiness from fun
40.What is the author trying to tell us? ____
A.Happiness often goes hand in hand with pain.
B.One must know how to attain happiness.
C.It is important to make commitments.
D.It is pain that leads to happiness.
As a result,many people avoid the very attempts that are the source of true happiness.They fear the pain inevitably brought by such things as marriage,raising children,professional achievement,religious commitment(承担的义务),self-improvement.
Ask a bachelor(单身汉) why he resists marriage even though he finds dating to be less and less satisfying.If he is honest he will tell you that he is afraid of making a commitment.For commitment is in fact quite painful.The single life is filled with fun,adventure,excitement.Marriage has such moments,but they are not its most distinguishing features.
Couples with infant children are lucky to get a whole night's sleep or a three-day vacation.I don't know any parent who would choose the word fun to describe raising children.But couples who decide not to have children never know the joys of watching a child grow up or of playing with a grandchild.
Understanding and accepting that true happiness has nothing to do with fun is one of the most liberating realizations.It liberates time:now we can devote more hours to activities that can genuinely increase our happiness.It liberates money:buying that new car or those fancy clothes that will do nothing to increase our happiness now seems pointless.And it liberates us from envy:we now understand that all those who are always having so much fun actually may not be happy at all.
36.According to the author,a bachelor resists marriage chiefly because ____ .
A.he is reluctant to take on family responsibilities
B.he believes that life will be more cheerful if he remains single
C.he finds more fun in dating than in marriage
D.he fears it will put an end to all his fun adventure and excitement
37.Raising children,in the author's opinion is ____ .
A.a moral duty
B.a thankless job
C.a rewarding task
D.a source of inevitable pain
38.From the last paragraph,we learn that envy sometimes stems from ____ .
A.hatred
B.misunderstanding
C.prejudice
D.ignorance
39.To understand what true happiness is one must ____ .
A.have as much fun as possible during one's lifetime
B.make every effort to liberate oneself from pain
C.put up with pain under all circumstances
D.be able to distinguish happiness from fun
40.What is the author trying to tell us? ____
A.Happiness often goes hand in hand with pain.
B.One must know how to attain happiness.
C.It is important to make commitments.
D.It is pain that leads to happiness.
题目解答
答案
36-40 ACBDA
36.A.细节理解题.本题要求学生判断单身汉拒绝结婚的主要原因.根据第三段"Ask a bachelor why he resists marriage even though he finds dating to be less and less satisfying.If he is honest he will tell you that he is afraid of making a commitment".可知他害怕作出对义务的承诺,即不愿承担义务.A项与之等同,故A正确.
37.C.推理判断题.根据第四段Couples with infant children are lucky to get a whole night's sleep or a three-day vacation.I don't know any parent who would choose the word fun to describe raising children.可知"带有婴儿的父母要是能睡上一整晚觉或度一个三天的假日,那真是太幸运了.在我认识的人中,不会有人用fun(好玩)来描述他们抚养孩子的感受".实际上,作者真实想法是:但是决定不生孩子的夫妻永远也体会不到看着孩子成长以及和孙子玩耍的那种乐趣、那种欣喜.这种乐趣、欣喜实际就是一种回报.故C正确.
38.B.推理判断题.根据最后一段"And it liberates us from envy:we now understand that all those who are always having so much fun actually may not be happy at all."说明:我们现在的这种理解就可免除嫉妒,那么反过来,嫉妒产生于我们的理解不当,即misunderstanding,故B正确.
39.D.推理判断题.根据第一段"The way people hold to the belief that a fun-filled,pain free life equals happiness actually reduces their chances of ever attaining real happiness"可知人们坚持充满趣味、毫无痛苦的生活就等于幸福这一信条实际上减少了他们获得真正幸福的可能性.再根据文章最后一句"…all those who are always having so much fun actually may not be happy at all".可知生活中总是有如此多的fun的人实际上也许一点都不幸福.可以看出要理解真正的幸福是什么就必须把fun和happiness区分开来.因为两者绝不等同.故D正确.
40.A.主旨大意题.作者的意图出现在第一自然段最后一句:"But in fact,the opposite is true:more often than not things that lead to happiness involve some pain"(但事实上,导致你幸福的事情多半伴随着痛苦),故选项A符合题意.故A正确.
36.A.细节理解题.本题要求学生判断单身汉拒绝结婚的主要原因.根据第三段"Ask a bachelor why he resists marriage even though he finds dating to be less and less satisfying.If he is honest he will tell you that he is afraid of making a commitment".可知他害怕作出对义务的承诺,即不愿承担义务.A项与之等同,故A正确.
37.C.推理判断题.根据第四段Couples with infant children are lucky to get a whole night's sleep or a three-day vacation.I don't know any parent who would choose the word fun to describe raising children.可知"带有婴儿的父母要是能睡上一整晚觉或度一个三天的假日,那真是太幸运了.在我认识的人中,不会有人用fun(好玩)来描述他们抚养孩子的感受".实际上,作者真实想法是:但是决定不生孩子的夫妻永远也体会不到看着孩子成长以及和孙子玩耍的那种乐趣、那种欣喜.这种乐趣、欣喜实际就是一种回报.故C正确.
38.B.推理判断题.根据最后一段"And it liberates us from envy:we now understand that all those who are always having so much fun actually may not be happy at all."说明:我们现在的这种理解就可免除嫉妒,那么反过来,嫉妒产生于我们的理解不当,即misunderstanding,故B正确.
39.D.推理判断题.根据第一段"The way people hold to the belief that a fun-filled,pain free life equals happiness actually reduces their chances of ever attaining real happiness"可知人们坚持充满趣味、毫无痛苦的生活就等于幸福这一信条实际上减少了他们获得真正幸福的可能性.再根据文章最后一句"…all those who are always having so much fun actually may not be happy at all".可知生活中总是有如此多的fun的人实际上也许一点都不幸福.可以看出要理解真正的幸福是什么就必须把fun和happiness区分开来.因为两者绝不等同.故D正确.
40.A.主旨大意题.作者的意图出现在第一自然段最后一句:"But in fact,the opposite is true:more often than not things that lead to happiness involve some pain"(但事实上,导致你幸福的事情多半伴随着痛苦),故选项A符合题意.故A正确.
解析
考查要点:
- 细节理解:根据文章具体内容判断选项的正确性。
- 推理判断:通过上下文逻辑推断作者隐含的观点。
- 主旨大意:归纳文章的核心论点。
解题核心思路:
- 明确文章主旨:文章核心观点是“真正的幸福往往伴随着痛苦”,需紧扣此逻辑分析问题。
- 区分细节与推理:细节题直接定位原文,推理题需结合上下文推断作者意图。
- 关键词定位:如“commitment”“liberate”“pain”等词是解题关键。
第36题
关键句:
“Ask a bachelor why he resists marriage... he is afraid of making a commitment.”
解析:
单身汉拒绝婚姻的核心原因是害怕承担责任(commitment),而非单纯追求快乐。选项A“不愿承担家庭责任”直接对应原文。
第37题
关键句:
“Couples... never know the joys of watching a child grow up.”
解析:
虽然抚养孩子充满艰辛(如睡眠不足、无假期),但作者强调“无法体会孩子成长的快乐”,说明育儿是有回报的(rewarding),故选C。
第38题
关键句:
“And it liberates us from envy:we now understand that all those who are always having so much fun actually may not be happy at all.”
解析:
嫉妒源于误解(misunderstanding)他人“快乐”背后的真相,故选B。
第39题
关键句:
“Understanding and accepting that true happiness has nothing to do with fun...”
解析:
文章反复强调幸福≠快乐,需能区分二者,故选D。
第40题
关键句:
“things that lead to happiness involve some pain.”
解析:
全文核心论点是幸福常伴痛苦,故选A。